Tehetségpont

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán, a Tanárképző Intézet keretei között alakult meg 2010–ben a Miskolci Egyetem Regionális Tehetségpontja. A Regionális Tehetségpont feladata, hogy a Magyar Géniusz Program gondozásában országos hálózattá fejlődő tehetségpontok közül a megyénkben és régiónkban működő iskolai, óvodai és egyéb (tanodákban, ÁMK-kban stb. létrejött) tehetségfejlesztő műhelyek munkáját segítsük. Feladataink közé tartozik tehetséggondozás témakörben pedagógus-továbbképzések indítása, a tehetséges gyermekek azonosítását, gondozását segítő szakértői tevékenység, tanácsadás, a tehetségpontok pályázati tevékenységének segítése. Ezenkívül önálló tehetségazonosító, -gondozó tevékenységet folytatunk a Miskolci Egyetemen, saját hallgatóink körében.

A Regionális Tehetségpont szervezésében került sor a tavalyi évben a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola kollektívája, valamint a Sátoraljaújhelyen és környékén középiskolákban és általános iskolákban dolgozó pedagógusok részére 30 órás továbbképzésre. Állandó szakértői-szakmai segítséget nyújtunk a régió tehetségpontjainak.  Felkérésre részt vettünk több intézmény tehetségdiagnosztikai folyamataiban. A folyamatosan felkínált egyéni konzultációk mellett évente egy alkalommal várjuk egyetemünkre az érdeklődő általános és középiskolai vezetőket, hogy az aktuális pályázatok által biztosított szakmai lehetőségekre, valamint a pályázás szakmai és technikai fogásaira felhívjuk a figyelmet. 

A Regionális Tehetségpont 2010/11-ben NTP-OKA pályázati forrásból a bölcsészhallgatók körében kiterjedt tehetségazonosító és -fejlesztő munkát végzett 120 órában 40 hallgatóval. A Tanárképző Intézet és a Regionális Tehetségpont rendszeres, aktív résztvevője a tehetségfejlesztéssel foglalkozó hazai szakmai rendezvényeknek, illetve a Tanárképző Intézet által minden februárban megszervezendő Taní-tani Konferencián magunk is fórumot nyújtunk a legújabb tudományos és szakmai eredmények megvitatásának. Az elmúlt évben hat kollégánk vett részt a Magyar Géniusz Program 10 órás, felsőoktatásban dolgozók részére meghirdetett továbbképzésén.